2012. ápr. 12.

Nagyanyáink receptjei


Hámori nagymama receptes könyvét nézegettem, mikor ráakadtam egy igen érdekes cikkre. A Nagymamának volt egy rojtosra olvasott régi könyve, ami a Dolgozó nő háztartása, 1950-ből. Az egyik fejezete nagyon megfogott, "Mikor mi kapható?". Ez a címe ennek a résznek, és elgondolkoztam, hogy abban az időben, amikor mi huszonévesek nem is éltünk, és a szüleink is bőven gyerekek voltak, vagy még ők sem születtek meg, és közelben sem voltak a mai multik, amikben akár december közepén is árulnak epret és görögdinnyét, miket lehetett vásárolni?? A mai világban én nem tudnám felsorolni, hogy melyik élelmiszernek mikor van hivatalosan a szezonja, hiszen mindig mindenhol minden kapható.

Engedjétek meg, hogy idézzek a szerzőtől:

"Januárban: savanyú, fejes, kelkáposzta kapható, van sárgarépa, karalábé, zeller, cékla és sütőtök.
Februárban: már megjelenik a paraj és a sóska is, egyelőre csak a kisgyerekek számára, mert még aránylag drága.
Márciusban: már olcsó az aprólevelű paraj és megjelenik a fejessaláta, az újhagyma és a metélőhagyma (schnittling).
Áprilisban: kapható már friss kel, retek, spárga, saláta.
Májusban: aránylag nehéz a háziasszony dolga, bár rengeteg újdonság lép piacra. Zöldborsó, újkrumpli, karalábé, cseresnye, egres, eper, de ezek még meglehetősen drágák, az öreg krumpli már nem kifogástalan és fogytán a leveszöldség.
Júniusban: kapható már zöldbab, friss leveszöldség, finom, gömbölyű sárgarépa, édes alma, szegfükörte, egres, ribizke, meggy, kovászosnak salátának való uborka. (Fogyaszthatjuk nyersen is)
Júliusban: zuhan az ára a paprikának, paradicsomnak, s ellepi a boltokat az olcsó sárgabarack.
Augusztusban: ehetünk rengeteg friss káposztát, kelkáposztát, karfiolt. Gyümölcsújdonság: az őszibarack, a ringló, görög- és sárgadinnye, szilva, szőlő. Ez a hónap a csemegekukorica hónapja is.
Szeptemberben: még kapható a nyár minden gyümölcse, zöldsége. Új alma- és körtefajták jelennek meg, no meg friss mák és új dió. A zöldbab egy részét már fejteni kell. A csarnokban, a piacon -különösen esős napok után- fillérekért kapható a csiperke és a vargánya gomba.
Október: a karfiol, a káposzta, kelkáposzta ideje. Gyümölcsei a szőlő, a dió, az alma, és a körte.
November: kerül piacra a sütőtök és a gesztenye.
December: nem hoz újdonságot az étlapra, ekkor már magunknak kell gondoskodni az új ízekről, ételekről.

Az emberi szervezet a tavaszi, őszi időszakban helyes táplálkozás mellett annyi vitamint szed magába, hogy télire is tartalékol. A jó háziasszony azonban nem számít ezekre a tartalékokra, hanem igénybeveszi a téli vitaminforrásokat is. Ezek kismértékben lekvárok, befőttek, paprika, paradicsompürék és kivonatok, nagyobb mértékben fagyasztással tartósított zöldségek és gyümölcsök (Mirelite)."




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése